Ontspanningsmassage
De naam ontspanningsmassage zegt het eigenlijk al. Alles is erop gericht om je tot ontspanning te brengen. Een ontspanningsmassage kan, zowel lichamelijk als geestelijk, heel goed preventief werken voor het behoud van een goede gezondheid. Ook zul je merken dat je met een ontspannen lichaam geestelijk makkelijker tot rust komt, zodat de negatieve spiraal van stress en lichamelijke klachten doorbroken kan worden.
Opbouw
De behandeling begint vaak met het voelen waar de spieren stijf zijn of waar verhardingen zitten. Dit om tijdens de massage op deze plekken meer accent te leggen. De ontspanningsmassage is een lichaamsmassage direct op de huid, waarbij een massageolie gebruikt wordt. Naar keuze worden benen, billen, rug, schouders, borst, armen, handen en/of nek gemasseerd.
Effecten
Bij een massage herstelt de bloedcirculatie zich en krijgt de huid meer doorbloeding. Veel klachten door oververmoeidheid, stress, verkeerde zit-, loop- of staan houding wordt voorkomen en/of opgeheven. Een ontspanningsmassage ontspant de spieren, maakt spieren, pezen en gewrichten soepeler, verbetert de bloedsomloop van de spieren en de huid, stimuleert de afvoer van het lymfevocht waardoor ook afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. Door de ontspanning van het lichaam kunnen ook allerlei gevolgen van stress (bijv. ‘spanningshoofdpijn’, chronische vermoeidheid, stijve nek en rug, slaapproblemen) worden verzacht.
Sportmassage
De definitie van sportmassage is: “Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te herstellen of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen.”
Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, die door lichamelijke inspanning zijn ontstaan, terug te dringen. De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. De stofwisseling wordt hierdoor positief beïnvloed. Hierdoor herstelt men sneller en kan men weer sneller een bepaalde prestatie leveren. Sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van de warming up. Een ander effect, bij vrijwel iedere vorm van massage, is psychische en lichamelijke ontspanning.
Opbouw
De behandeling begint met het voelen waar de spieren stijf zijn of waar verhardingen zitten. Dit om tijdens de massage op deze plekken meer accent te leggen. De sportmassage begint met strijkingen (effleurages) direct op de huid, waarbij een massageolie gebruikt wordt. Hierna volgen de knedingen (petrisages). Hierbij worden de bindweefsels en spieren stevig aangepakt, waardoor de spierspanning afneemt, de bloedsomloop wordt bevorderd en de afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd. Door druk uit te oefenen (fricties) op verhardingen kunnen deze weg worden gemasseerd. Het karakter van een massage kan ontspannend of stimulerend zijn, dit is afhankelijk van het tijdstip van de massage behandeling.
Bij een sportmassage behandeling kunnen naast de massage zelf ook de volgende onderdelen aan bod komen:
- Anamnese (vraaggesprek) en invullen van gegevens
- Inspectie van het gehele lichaam (lichaamshouding, pijnklachten)
- Functieonderzoek
- Eventueel doorverwijzen naar een andere behandelaar
- Opstellen van een behandelplan
Effecten
Massages worden uitgevoerd voor of na de training/wedstrijd. Hiermee kan spierstijfheid verminderd of zelfs voorkomen worden. Naarmate de trainingen frequenter worden zal de noodzaak tot massage toenemen, omdat het lichaam minder tijd gegund wordt om te herstellen. Massage kan in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen.
Bindweefselmassage
Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam, dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Bindweefselmassage is een reflexzonemassage, hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met alle organen en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren, wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen.
Zo’n prikkel wordt gegeven door middel van verschillende massagetechnieken met de handen. Deze technieken kunnen variëren van lichte aanrakingen tot het rollen van de huid. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde ‘verklevingen’ verminderen.
Ook de zenuwuiteinden die in de huid en in het bindweefsel liggen, krijgen door de massage een prikkel. Het effect van deze prikkel beperkt zich niet tot de huid maar werkt door op andere delen van het lichaam.
Opbouw
Tijdens het intakegesprek is er aandacht voor het doornemen van de klachten, de historie hiervan, de algehele lichamelijke conditie, het mentale welbevinden en medicijngebruik. Dit doet de masseur omdat bindweefselmassage van invloed kan zijn op eerdere operaties en oude of al langer bestaande klachten.
De behandeling begint met een bindweefselonderzoek op de rug. Op die manier kan de masseur opmaken waar zich de eventuele klachtenzones bevinden. Vervolgens wordt met verschillende massagegrepen in of van het bindweefsel de doorbloeding geactiveerd en de kwaliteit van het weefsel verbeterd. Afvalstoffen of verklevingen worden zo losgemaakt. De grepen worden op de rug uitgevoerd maar kunnen ook op de armen, benen, romp en gezicht plaatsvinden.
Effecten
De effecten van een bindweefselmassage kunnen zeer groot zijn. Het kan voorkomen dat iemand heftig reageert op de massage, de huid wordt dan rood. Ook kan de massage als onprettig en zelfs pijnlijk ervaren worden, daarom wordt vaak afgesloten met een korte ontspanningsmassage. Iemand kan zich na een massage ook vermoeid voelen. Deze verschijnselen dienen binnen 48 uur voorbij te zijn. Bindweefselmassage kan een positief effect hebben op verschillende klachten zoals hoofdpijn en migraine, buik en borstkas aandoeningen, maag en darm aandoeningen, doorbloedingsstoornissen, chronische verkoudheid, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, gewrichtsproblemen en slapeloosheid. De technieken hebben een positief effect op een slecht doorbloede huid en op littekenweefsel.
Triggerpointmassage
Triggerpoints zijn kleine verkrampingen welke niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook pijn in de zenuwbanen en de andere lichaamsdelen (afgeleide pijnen). De triggerpoints kunnen ontstaan door heel veel oorzaken, zoals overbelasting, stress en verwondingen. Triggerpoints veroorzaken veelvoorkomende klachten, zoals pijn in de nek en kaak, hoofdpijn, pijn in de onderrug, een tennisarm of rsi. De triggerpoints vormen de bron van pijn in de gewrichten, zoals de schouders, heup, pols, knie en enkel. Daarnaast vormen de triggerpoint ook nog eens andere klachten. Hierbij kan je denken aan duizeligheid, oorpijn, misselijkheid, maagzuur, gevoelloosheid in handen en voeten en veel meer. Deze klachten komen vaak weer voor in voorspelbare patronen. Als je het weet waar de bron van een klacht zich in je lichaam bevindt, dan kan je deze triggerpoints heel makkelijk uitschakelen. Vaak kan je de problemen in een aantal behandelingen verwijderen.
Opbouw
Als eerste zal de masseur vragen wat de klachten zijn en waar deze uit bestaan. Ook is in het vraaggesprek aandacht voor de algehele lichamelijke conditie, het mentale welbevinden en medicijngebruik. Dit doet de masseur omdat triggerpoints ontstaan kunnen zijn bij eerdere operaties en oude of al langer bestaande klachten. Zodra de triggerpoints zijn opgespoord tijdens het onderzoek begint de behandeling. Per triggerpoint volgt een korte, intensieve plaatselijke massage. Na de triggerpointbehandeling wordt altijd afgesloten met korte ontspanningsmassage. Je kunt bij een masseur terecht voor een triggerpointmassage en tussen de behandelingen door kan je jezelf masseren. Er zijn namelijk heel veel hulpmiddelen waarmee je jezelf van pijn kunt bevrijden. De meest bekende methode is de massage met massageballetje. Laat je informeren door de masseur van Fit Massage Breda.
Effecten
Triggerpointmassage is een massagetechniek die erop gericht is om pijn te verlichten. De massage werkt direct. Al na enkele minuten voel je een verlichting van de pijn. Het kan zelfs helpen bij langdurige klachten.
Elastisch tapen
Elastisch tapen is gebaseerd op de technieken uit de fysiotherapie, kinesiologie en osteopathie. Elastisch tapen versnelt het genezingsproces, geeft vermindering van pijn en is onmisbaar bij een therapeutische behandeling.
Wat is Elastisch Tapen?
De Elastische tape heeft een andere werking dan de ‘standaard’ witte sportmassage tape. Door het gebruik van de Elastische tape ontstaat een versnelling in het herstelproces. Door de specifieke samenstelling heeft de tape een aantal unieke eigenschappen. De tape is gemaakt van een speciaal soort textiel, geweven als de huid. De rekbaarheid van de tape is vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid. De tape is licht vocht doorlatend. De tape blijft gemiddeld 3 tot 4 dagen zitten, douchen en zwemmen is mogelijk. Daarnaast is de tape makkelijk te verwijderen van de huid en laat geen lijm op het lichaam achter. Bij Fit Massage Breda mag je zelf de kleur tape uitzoeken.
Wanneer gebruik je Elastisch Tapen?
-
- Pijnklachten (gewrichten, hoofd, rug etc)
- Hooikoorts klachten
- Houding correcties
- Litteken behandeling
- RSI klachten / tenniselleboog
- Bindweefsel klachten
- Verminderen van blauwe plekken
- Ondersteunen van gewrichten
- Vochtophopingen
Hooikoortstape
Met tapen is het mogelijk om hooikoortsklachten te laten verdwijnen. De tape wordt op de rug aangebracht. Op deze manier wordt invloed uitgeoefend op de zenuwen/segment van de longen. Een zeer effectieve manier. Zonder medicatie, zonder spray of andere middeltjes een seizoen lang zonder klachten. Het werkt bij ongeveer 60-70% van de hooikoortspatiënten. Het is het beste om de tape vlak voor het pollenseizoen (maand is afhankelijk van de pollen waarvoor je allergisch bent) aan te laten brengen. Tweemaal tapen is vaak voldoende voor een heel seizoen geen klachten.
Heb je last van hooikoorts? Probeer dan eens een hooikoortsapplicatietape!
Cupping
Een cupping-massage is een massage waar gebruik gemaakt wordt van cups. Deze cups worden op de huid gezet en vacuüm getrokken.
Wat is Cupping?
Cupping werkt sterk op de huid en het bindweefsel. Maar ook wordt cuppingmassage gebruikt om spierherstel te bevorderen.
Cuppingmassage heeft een groot effect op het bindweefsel. Bij klachten die door verkleefd bindweefsel komen, is het aan te raden een aantal cuppingmassages te geven. Ook bij al lang bestaande of terugkerende klachten kan een cuppingmassage goed helpen. Bij langdurige klachten past het bindweefsel zich aan en wordt het strakker en stugger, wat de klachten ook weer in stand houdt. Door het bindweefsel intensief los te maken door middel van cupping is het mogelijk deze cirkel te doorbreken.
Bij spierklachten kan cuppingmassage ook van toegevoegde waarde zijn. Het vacuüm van de cups zorgt ervoor dat de doorbloeding op een heel lokale plek flink wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt het lichaam aangezet om op die plaats de afvalstoffen op te ruimen en voedingsstoffen aan te voeren. Dat zorgt ervoor dat het herstel versneld wordt.
Wanneer gebruik je Cupping?
-
- Nekklachten
- Hoofdpijnklachten
- Schouderklachten
- Rugklachten
- Armklachten
- Spierblessures
- Cellulite
- Verklevingen van het bindweefsel en klachten die daaruit voortkomen
- Littekenbehandeling (oudere littekens)
Soms wordt cupping ook ingezet op het gezicht of voor cosmetische doeleinden. Deze behandelingen voeren we bij Fit Massage Breda niet uit.
Massagetherapie
Bij een massagetherapiebehandeling komen alle massagetechnieken samen, ook hiervoor kun je terecht bij Fit Massage Breda. De massagetherapeut heeft veel kennis over het menselijk lichaam. Je kunt terecht bij klachten die net ontstaan zijn, of die je juist al lange tijd hebt.
Opbouw
Tijdens de uitvoerige intake worden de klachten besproken en het ontstaan ervan. Er wordt ook gekeken naar je houding, en naar stressfactoren in privé en werksfeer. Alles wordt in een tijdlijn gezet, met als doel te bepalen welke klachten de bron zijn en welke klachten een gevolg zijn van eerdere klachten. Na de intake volgen functietesten van de aangedane gewrichten, spieren en pezen. De masseur legt vervolgens duidelijk uit wat de bevindingen zijn en wat de behandelmethode wordt. De behandeling bestaat uit een combinatie van, sport-, bindweefsel-, triggerpoint-, en ontspanningsmassagetechnieken. Daarnaast kan als afsluiting een elastische tape worden aangebracht om het effect van de behandeling te verlengen. Naast de massagetechnieken wordt ook mobilisatie toegepast. Dit zijn milde bewegingen van de aangedane gewrichten en wervelkolom met als doel deze weer soepel te laten bewegen. Het zijn geen manipulaties! Na afloop van de behandeling geeft de massagetherapeut nog tips over houding en beweging en oefeningen die je zelf zou kunnen doen.
Effecten
Net als bij alle andere vormen van massage wordt de doorbloeding in de weefsels enorm gestimuleerd, dit resulteert in een beter en sneller herstel. Door toepassing van zeer veel behandeltechnieken zijn de effecten over het algemeen direct merkbaar. Na een aantal behandelingen, en indien je zelf handig met de tips van de therapeut omgaat, verdwijnen de klachten vaak snel!
Door meerdere massagetechnieken te combineren kan de massagetherapeut veel klachten effectief behandelen!
Wanneer niet masseren?
Wanneer niet masseren? Bij een van de volgende verschijnselen mag er niet gemasseerd worden:
-
-
- Pathologische (ziekelijke) afwijkingen
- Koorts (verhoogde stofwisseling)
- Een zeer slechte algemene gezondheidstoestand (onvoldoende verwerking van de massageprikkels)
- Extreme vermoeidheid
- Steenpuist (besmetting- en uitbreidingsgevaar)
- Infectieziekten zoals griep en (zware) verkoudheid
- Besmettelijke huidziekten
- Bij gebruik van: drugs, alcohol, antibiotica of bloedverdunners
-
Bij een van de volgende verschijnselen mag er niet op het betreffende lichaamsdeel gemasseerd worden, wel op de rest van het lichaam:
-
-
- Vaatziekten en stoornissen (belasting van de vaatwand)
- Alle verdikkingen waar de oorzaak onbekend van is mogen niet gemasseerd worden
- Acute traumata (verwondingen)
- Bij temperaturen boven de 23-24 graden wordt een massage afgeraden
-
Voor je eigen gezondheid en voor die van de FIT masseur verzoek ik je relevante zaken te melden voor aanvang van de behandeling, ook wanneer je twijfelt over de relevantie hiervan. Uiteraard zal deze informatie vertrouwelijk worden behandeld.